Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 259 571 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Witam Miłych Go¶ci... życzę przyjemnej lektury..

Kategorie

WIELKANOCNE ROBUTKOWANIE

¶roda, 14 marca 2012 13:17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SERWETKA WIOSENNA

wtorek, 13 marca 2012 8:28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Piernik herbaciany

poniedziałek, 27 lutego 2012 21:39

 

 

 

Składniki:

**************

 

CIASTO:

 


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka miodu
  • 3 szklanki m±ki
  • trochę w palcach przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki herbaty

 

 

                                                                        KREM:


  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka m±ki pszennej
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  DEKORACJA


  • 1 polewa czekoladowa
  • kostki czekolady do posypania

Przepis na ciasto:

Herbatę zalać 1 szklank± gotowanej wody i ostudzić.

Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubit± pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.

Uwaga! Można zamiast cało¶ci upiec 3 placki osobno.

 


Przepis na krem:

Z mleka, cukru, wanilii i m±ki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.



Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Polać polew± czekoladow± i posypać start± czekolad±.

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

PIERNIK KRAKOWSKI

czwartek, 23 lutego 2012 8:30

 

 

 

 

 

 

 

PIERNIK KRAKOWSKI


Taki pachn±cy, z powidłami i bakaliami:)


 

 

 

 

 

 


SKŁADNIKI:

    * 400g m±ki
    * pół paczki margaryny
    * szklanka cukru
    * 2 jajka
    * 4 łyżki powideł
    * 3 łyżeczki kakao
    * op. przyprawy do piernika
    * 1 szklanka mleka
    * 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
    * bakalie ( u mnie orzechy włoskie, kandyzowany ananas i suszone jabłka)


Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem.
 Dodać: mleko, kakao, m±kę z sod±, przyprawę do piernika.
 Mieszajac dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz.
 Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać bakalie, zamieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy.
 
Piec w temp. 180°C około 50 minut.

Po wystudzeniu posypać pudrem cukrem

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego:))

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

..

czwartek, 23 lutego 2012 8:26

 

 

,,


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

tort walentynkowy

wtorek, 14 lutego 2012 19:37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

moje decou

wtorek, 07 lutego 2012 7:46

 

 

pierwsze próby w sztuce decoupage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Drożdżówki z jabłkiem

poniedziałek, 06 lutego 2012 19:17

 

 

 

 

 

 

Pyszna Drożdżówki z jabłkami

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki m±ki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  •  15 g drożdży
  • 2 – 3 jabłka
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Wszystkie składniki (oprócz jabłek i dżemu) umie¶cić w misce

i wyrobić (z drożdżami ¶wieżymi należy wcze¶niej zrobić rozczyn).

Nie dosypywać więcej m±ki, by ciasto nie było zbyt twarde.

Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste

i będzie odchodzić od ręki.

Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objęto¶ci

w ciepłym miejscu (około 1 godziny).

Po tym czasie formować nieduże drożdżówki

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Układać po kilka lub kilkana¶cie kostek na drożdżówce.

Zostawić do napuszenia na 20 minut.

Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Pod koniec pieczenia posmarować drożdżówki dżemem.

 

Ja dodatkowo polałam drożdżówki lukrem.

 

 

 

Smacznego:))


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

:)))

poniedziałek, 06 lutego 2012 19:16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

FAWORKI

pi±tek, 03 lutego 2012 10:04

 

 

 

 

 

 

Dzi¶ faworki:)))

Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciastka

bez których nie może obyć się żaden karnawał :)))

 

 

Składniki:

·         2 szklanki m±ki
·         1 łyżka miękkiego masła
·         3 żółtka
·         1 jajko
·         7 łyżek ¶mietany
·         1 łyżka spirytusu lub octu

·         olej do smażenia
·         cukier puder

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poł±czyć i bardzo dokładnie wyrobić na gładk± i miękk± masę.
Stolnicę posypać m±k± i cienko rozwałkować na niej ciasto.
Nożem wykrawać długie prostok±ty.
Nacinać je podłużnie po ¶rodku i przekładać jeden koniec prostok±ta przez powstał± dziurkę.

Tak przygotowane faworki wkładać do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć na jasnozłoty kolor.

Wyj±ć z garnka i os±czyć z tłuszczu.

Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

czwartek, 20 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  7 275  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt ¶r cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Archiwum

O moim bloogu

mój maleńki skrawek Ziemi

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Wyszukaj

Wpisz szukan± frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 7275
Wpisy
  • liczba: 27
  • komentarze: 28
Galerie
  • liczba zdjęć: 0
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 2067 dni

Lubię to

Elegant Rose - Working In Background
GRY

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Bloog.pl